Leczo

leczoW dniu dzisiejszym chciałbym przedstawić fajny sposób na dobry i zdrowy posiłek. Zdrowy, bo składa się z samych warzyw no i ewentualnie kiełbasy.

 

 

Potrzebne składniki:

  • 7 papryk
  • 5 pomidorów
  • 2 cebule
  • 500g pieczarków
  • 1,5 łyżki bazylii
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 kiełbasy (najlepiej śląskie)

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka kroimy paprykę i pieczarki. Dusimy to wszystko razem na wolnym ogniu. Na osobnej patelni podsmażamy trochę cebulę, a następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę. Gdy cebula będzie już miękka dorzucamy do garnka z papryką i pieczarkami, a patelnię po tych składnikach możemy wykorzystać do smażenia pomidorów. Kroimy więc je na tą patelnię i smażymy aż do zrobienia z nich przecieru. Dorzucamy do głównego garnka i mieszamy. Przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem.

Uwagi:

  1. Najlepiej nie rozgotowywać warzyw – wtedy leczo lepiej smakuje.
  2. Najlepiej ugotować dzień wcześniej i poczekać aż wszystkie składniki przejdą soba w garnku(leczo dużo lepiej smakuje niż zrobione na świeżo)

SMACZNEGO! :)

Zdjęcia z efektu końcowego :)

leczo

leczo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>