Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

pierożki z ciasta francuskiego
Szybki sposób na dobry dodatek na przykład do barszczyku :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 1 op. ciasta francuskiego (gotowe)
  • 1 op. szpinaku mrożonego (rozdrobniony)
  • 1 op. sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajo
  • odrobina masła

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzej odrobinę masła i dodaj wcześniej rozmrożony szpinak i posiekany ząbek czosnku. Chwilę pogotuj następnie dodaj do niego pokruszony ser feta. Całość dopraw solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie zdejmujemy  z palnika i czekamy aż wystygnie.
Pozostało nam już tylko zawinąć gotowy farsz. Ciasto francuskie musimy podzielić na kwadraty o boku mniej więcej 10 centymetrów. Na porcje ciasta musimy nakładać taką ilość farszu, abyśmy swobodnie mogli je później skleić, pamiętając, aby dokładnie odsączyć szpinak z nadmiaru wody. Kwadraty ciasta zawijamy w trójkąty i dokładnie sklejamy brzegi a następnie przekładamy tak przygotowane pierożki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy wierzch jajkiem. Należy pamiętać, aby zostawiać przestrzeń między trójkącikami, ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia rośnie. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na kilkanaście minut – do osiągnięcia apetycznego rumianego koloru. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>