Chleb wieloziarnisty

gfhhPrzepyszny chleb. Mniam, mniam…

 

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pełnoziarnistej (lub 0,3 kg mąki pszennej razowej typ 2000 i 0,2 kg mąki pełnoziarnistej Lubella),
  • 0,5 l ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru (można dodać dodatkowo 1 łyżkę miodu),
  • 100 g słonecznika (można dodać dodatkowo pestki z dyni, siemię lniane, śliwki).

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąkę (lub mieszankę mąk) i sól. Wymieszać. Cukier z drożdżami (opcjonalnie miód) rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Wszystko dokładnie mieszamy przez ok 2 – 3 minuty, aż ciasto będzie lekko odstawać od brzegów miski. Dodajemy słonecznik (opcjonalnie pestki z dyni, śliwki, itp) i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do keksówki (długość ok 30 cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 – 40 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy chleb w 190˚C przez ok 40 – 50 min. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Smacznego!

gfhh

IMG_6402

IMG_6398

IMG_6428

IMAG1437

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>