Ciasto słonecznikowe

placek słonecznikowy

Bardzo pyszne ciasto słonecznikowe:)

(wymiary blaszki: 19,5 x 32 cm lub 20,5 x 25 cm)

 

Ciasto:

5 jaj
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić z cukrem na puszystą masę i ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Dodać pozostałe składniki. Piec 30 min. Wystudzić. Przekroić na 2 placki.

Nadzienie z pestkami:
150g masła
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mleka płynnego
40 dag pestek słonecznika

Masło z mlekiem i cukrem zagotować. Dodać do tego pestki i lekko zagotować. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Upiec na brązowy kolor. Wyjąc z blachy do ostudzenia.

Krem:

3/4 kostki masła
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Puszkę gotować całą zanurzoną w wodzie na małym ogniu przez 2 godziny(można kupić gotową masę korówkową, kajmakową lub toffi). Masło utrzeć, dodawać po łyżeczce ugotowanego ostudzonego mleka cały czas ucierając.

 

Polewa czekoladowa:

3 łyżki wody
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1/3 kostki margaryny

Wszystkie składniki włożyć jednocześnie do małego garnuszka, postawić na małym ogniu i ciągle mieszać, aż składnik się rozpuszczą. Jeśli polewa wyjdzie zbyt rzadka, to zdjąć z ognia i zostawić ją na jakiś czas i później polać. Jeśli jest gęsta to polać bezpośrednio po przygotowaniu.

Układać warstwy:

Placek biszkoptu, połowa kremu, placek z pestkami, połowa kremu, placek biszkoptu. Polać polewą czekoladową. Włożyć do reklamówki i ostawić w chłodne miejsce. Podawać następnego dnia. Ciasto jest bardzo słodkie, więc można zmniejszyć ilość cukru.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>